Surfend op het Internet kom ik allerlei informatie over de culinaire wereld tegen...

Hier, tussen mijn blogberichten door, post ik wat ik interessant vind of me bezighoudt.
De teksten zijn afwisselend in het Nederlands of Engels, ik ga er vanuit dat dat geen probleem voor de lezer is.
(Google translator kan meestal een oplossing bieden)

 
Heerlijke warme zoete vin brulee voor de Kerstdagen 2014, december 22

Het is duidelijk! Ik ben geen blogger. Mijn leven is veel te druk om maandelijks (en laat staan wekelijks!) een blogbericht te schrijven. Niet dat ik er niet aan denk, maar tussen het bedenken en het schrijven is er nog veel meer te doen! Ik ga dan ook niets meer hierover beloven. Punt uit. Volgend onderwerp.
Tijd voor de feestdagen, tijd om in de keuken bezig te zijn, inspiratie opdoen, kookboeken van de Kerstman ontvangen en veel quality time met gezin, familie en vrienden. FIJNE FEESTDAGEN allemaal!


Culinaire Vakanties in Midden Italie, Le Marche

Cherri wijn is nu te koop in NL!

Vin Brulé Gelei Dessert


Gefrituurde Zeebaars
Zeebaars recepten


Bresaola salade
Heerlijke salades

2014, februari 21

Eindelijk weer inspiratie en tijd voor een nieuw blogbericht.

Het lijkt moeilijker dan ik dacht. Naast je normale baan, het huishouden, de moederschap en de sociale verplichtingen is er amper tijd om aan mijn hobbywebsite te besteden... Ik zou volgens vele vriendinnen tijd kunnen besparen door over te gaan op een keukenrobot die de maaltijden voor me bereidt, zo'n modern Bimby of Kenwood apparaat die niet alleen alle ingrediënten voor me snijdt, maar ook kookt! Om me heen schieten deze tech-keukenmachines in de keukens van mijn kennissen als paddenstoelen uit de grond. Met veel afschuw kijk ik die apparaten aan alsof ze buitenaards zijn. Mijn eerste gevoel van afkeer wordt snel bevestigd als ik de uitleg gehoord heb en het instructieboekje met bijbehorende recepten vluchtig heb doorgenomen. Allereerst sta ik helemaal perplex als ik ontdek dat mijn zeer geliefde en goed kokende vriendinnen ook hiervoor gezwikt zijn en vraag me dan af of ik me toch niet vergis... of het niet echt de mooiste uitvinding van dit decennium is... Overal op social media en op het internet verschijnen blogs en groepen die alleen recepten voor dit soort apparaten schrijven. Een apparaat die risotto maakt, cakebeslag, pastasaus, bouillon, gehaktbrood, minestrone, etc.... Je doet de ingrediënten in het daarvoor bestemde bakje, je drukt op een knopje et voilà !!! Dit kan toch niet meer koken genoemd worden? Waar blijft de magie van zelf eiwitten opkloppen tot je arm pijn doet en de betoverende verandering - die op mysterieuze wijze door je minutenlange inspanning ontstaat - te mogen aanschouwen? Hoe kun je in hemelsnaam ristotto perfect maken als je niet kunt controleren of de ingrediënten en de rijst de juiste gaarheid hebben bereikt? Nee dit kan niet waar zijn. Dit is de nieuwe trend die speciaal ontwikkeld is voor gestreste vrouwen (of mannen) die liever hun dagelijkse tijd in de keuken opofferen... Nee niets voor mij. Laat mij heerlijk in mijn keuken met de ingrediënten spelen, ik wil ze zien, ruiken, voelen en proeven. Mijn tijd in de keuken is zeer waardevol, het is mijn meditatiemoment, de tijd dat ik kan creëren...

Bookmark and Share

2013, december 20

Het einde van 2013 nadert en dan sta ik even stil op wat dit jaar me heeft gebracht.

Overtuiging en bewuste keuzes... daar ben ik het afgelopen jaar veel mee bezig geweest. Wat eten we eigenlijk? Wat is gezond? Waar komen mijn basisingrediënten vandaan? Wat betekent biologisch? Hoe zit het nou met suiker, vet, melk- en graanproducten? Wat zit er in al die zogenaamde gezonde producten die je in de schappen van de supermarkt ziet? Al die veelbelovende suikervrije en magere producten?

Al deze vragen hebben me de afgelopen 12 maanden bezig gehouden.

Door commercialisering en industrialisering is onze manier van eten in de afgelopen decennia erg veranderd en naarmate ik ouder word, realiseer ik me dat ik graag terug ga naar 'vroeger', naar de natuurlijke oorsprong. Eerlijke pure producten en een eenvoudige bereiding om zoveel mogelijk alle natuurlijke smaken, vitaminen, mineralen en andere goede bestanddelen te kunnen behouden.

Op zoek naar de antwoorden op deze vragen (door boeken te lezen, op het internet te surfen, met mensen te praten, documentairs te bekijken en vele interessante blogs te volgen) ontdekte ik dat we door de media en de grote voedselindustrie al jaren lang misleid worden.... De kwaliteit van het meest gangbare voedsel is ernstig verlaagd door bijvoorbeeld de chemische teeltwijzen en conserveringsmethoden, de toevoeging van kunstmatige aroma's, smaakstoffen en consistentieverbeteraars én door kook- en conserveringsapparatuur. Voor een naïeve vrouw als ik was het nogal een schok.

En zo ben ik gaan onderzoeken wat het beste voor ons is. Niet omdat ik heel oud wil worden, maar omdat ik de jaren dat ik nog hoop te leven, wel gezond wil zijn, omdat ik mijn kind iets mee wil geven (en hopelijk ook mijn directe omgeving kan triggeren).

Ik realiseer me dat ik -op mijn manier - aan het protesteren ben tegen deze 'maatschappij' die me probeert te beïnvloeden door misleidende reclames (wat, spijtig genoeg, tot nog kort geleden ook gelukt is!).

Ik ben nu overtuigd dat alléén pure producten de goede basis kunnen zijn van een gezonde maaltijd en een vitaal leven.
De regels waar ik me aan probeer te houden, zijn: zoveel mogelijk
- onverpakte, lokale, seizoengebonden, verse producten gebruiken
- alleen pure producten zoals honing, extra vergine olijfolie, onbewerkt zeezout gebruiken
- biologisch en volkoren producten gebruiken
- suikers, graan en melk zoveel mogelijk beperken
- korte bereidingstijden om de originele smaak en goede bestanddelen te behouden
- geen genetisch gemodificeerd voedsel
- sowieso géén magere zuivelproducten: alleen echte volle melk/yoghurt/kaas/boter
- geen light-producten (die bijvoorbeeld vervangende, niet natuurlijke zoetstoffen bevatten)
- al verwerkt cq kant-en-klaar voedsel vermijden
- zo min mogelijk verpakt voedsel, geen blik of tetra pakken, liever glazen potjes en flessen
- zo min mogelijk weggooien (met restjes kun je nog heel veel en ook met zogenaamd afval van groenten!)

Ik weet het, dit betekent heel veel tijd in de keuken doorbrengen én in de supermarkt alle ingrediëntenlijsten op de verpakkingen doornemen. Maar dit betekent ook sociaal verantwoord zijn, een relatie met je keurslager of je kaasboer opbouwen, het leert je bewust te worden van de waarde van de producten, het juiste verwerkingsmethode en het beloonde resultaat. Je leert waarderen wie met dezelfde passie en effort werkt om (h)eerlijk voedsel te maken.

Het is niet moeilijk, de eerste stap is keuzes maken!

En met overtuiging sluit ik een bewogen jaar vol mooie momenten, nieuwe kansen, grote uitdagingen maar vooral overtuigd van mijn keuzes en overtuigd van het feit dat puur genieten bovenaan staat. Bedankt 2013, van harte welkom 2014! Prettige jaarwisseling allemaal!

Bookmark and Share

2013, november 17

Half November en de feestdagen komen eraan. Niet echt mijn favoriete periode van het jaar...
Sowieso ben ik niet dol op koud, nat en donker weer, ik krijg namelijk de neiging om me een aantal maanden terug te trekken en in winterslaap te gaan... En dan de festiviteiten van de maand december. Dat ook nog!!! Vraag me niet waarom, maar ik heb er een hekel aan. De reden hiervan weet ik niet precies... ik heb als kind van alle leuke cadeau's en heerlijke zoetigheden genoten, maar het heeft bij
mij niet een extra speciaal gevoel achter gelaten. Niet dat mijn familie er niets aan doet/deed (juist wel!), maar ik voel me in die periode altijd een beetje alleen of vreemd of buitengewoon cq afwijkend... Als iemand dat opmerkt, dan wijt ik het altijd aan het feit dat deze feesten te commercieel zijn geworden en dat ik zeer tegen het consumisme ben, maar is dat de echte reden? Geen idee!!!
Als iemand een antwoord voor me heeft, dan hoor ik het graag ;-)


Uiteraard laat ik me niet kennen en zal ik toch voor mijn omgeving en voor mijn familie (en dan vooral mijn dochter) zorgen dat er gevierd wordt.
En vieren betekent voor mij LEKKER ETEN!!!
Lang lunchen of dineren en heeeel lang natafelen! Vele lekkere dingen op tafel en het liefst omringd door vrienden en familie (nee geen cadeau's voor mij!).
En dus in deze 'rare' stemming heb ik de afgelopen dagen het een en ander verzameld en uitgewerkt.
Het resultaat? Vier nieuwe receptpagina's met heerlijke gerechten die ook geschikt zijn voor de feestdagen:
- diverse antipasti's, bruschetta's en hapjes voor bij de eindejaarsborrel,
- een heerlijke fruitige tiramisù dessert en
- vrolijke en feestelijke muffins die je naar wens kunt versieren (mijn muffinvormpjes zijn namelijk in de vorm van een ster!).

En de komende weken zal ik nog meer nieuwe recepten op de website plaatsen! Leuk! Even de Sinterklaas en Kerst CD's opzoeken.... het komt allemaal goed, ik kom hiermee de feestdagen wel door... :-)

Bookmark and Share

2013, november 10

Hier is het dan... mijn eerste blog-bericht!

Na lang wikken en wegen heb ik toch besloten om ook een eigen blog te beginnen. Ik werk al maanden aan mijn website (sinds mei 2013) en het idee om ook een blog te houden heb ik steeds weggeschoven. Nu is de website bijna klaar en dàt voelt alweer vertrouwd, maar een eigen blog... dit is nieuw, voelt raar, maakt me nieuwsgierig en opgewonden, maar ook onzeker... ik voel de spanning en de kriebels in mijn buik!
Net als bij een pubersverliefdheid duik ik er met veel hoop en moed helemaal in, ik laat me het liefst niets wijs maken en volg mijn gevoel en instinct, ik geef al mijn liefde en aandacht eraan waardoor ik me ook kwetsbaar opstel... en dan komt de twijfel opeens! Zal het gewaardeerd worden?

Hier zit ik dan, alleen in de kamer aan mijn laptop, de vogeltjes die buiten
zingen en van de nu nog warme zon genieten, en ik vraag me af: 'zullen de lezers dit wel leuk vinden?'
Ik ga mijn best doen om het voor mezelf maar vooral voor jullie boeiend te houden!
Nieuwe recepten, producten, alles wat Italiaans is, alles wat mij in de culinaire wereld intrigeert, restaurants en producenten die ik bezoek, nieuwe ontdekkingen en natuurlijk ook veel over Puur, Gezond en vooral Lekker eten!
Ik heb er zin in! Laten we er samen van genieten!

Bookmark and Share

2013, november 5
Niko Romito gets 3 stars
The 2014 Michelin Guide to Italy has been announced. There is one new three-star restaurant: Reale, the Abruzzo restaurant with chef Niko Romito at the helm.
Lees meer

2013, august 20
Hot food: Black Garlic!
Invented in South Korea in 2004, this glossy black fermented garlic is popular with chefs for its instant umami richness. The soft and slightly sticky cloves taste sweet and savoury, rather like garlicky prunes.
Lees meer

2013, june 5
Youngest 3 stars Chef
Massimiliano Alajmo is already considered one of the Italy's finest chefs. Already? He was born on May 6th, 1974. He is the youngest chef in Europe to have ever received three stars from the prestigious Michelin Guide
Lees meer

2013, may 30
Maasmechelen Village
Van 1 juni tot 18 augustus zal de OSTERIA Antica Corte Pallavicina Garden Food zijn deuren openen. Het restaurant is geïnspireerd door het restaurant Antica Corte Pallavicina in Italië, dat bekroond werd met een Michelinster.
Lees meer

2013, may 29
Hoe herken je of vis vers is?

- heldere ogen met zwarte pupil
- stevig vlees
- glanzende huid
- bijna geurloos
Tip: op deze Amerikaanse site staat veel informatie over vis.
www.fishwatch.gov

     
[home] - [about Vanessa] - [Recipes] - [Goodies] - [Calendar] - [Links]
© 2013 Powered by MarcheServices di Peter van Diessen