Honing

Iedereen kent honing als een van de meest gezonde alternatieven voor suiker. Maar niet iedereen weet dat honing niet alleen een natuurlijke zoetmaker is, maar ook een zeer gezond voedings- én geneesmiddel is. Honing is namelijk een natuurlijk antibioticum, het wordt toegepast als ontsmettingsmiddel bij wonden en het bevat antioxidanten die zorgen voor een sterk immuunsysteem. Het helpt dus de weerstand te verhogen.
Bovendien maakt honing glycogeen reserves aan in de lever, waardoor de bloedsuikerspiegel op peil wordt gehouden.
Door zijn zachte laxerende werking, de ondersteunende werking op vriendelijke darmbacteriën en de helende werking op de spijsvertering, is het goed voor mensen die last hebben van prikkelbare darmen.
Kortom, honing is een bijzonder lekker en gezond product!

Het Werk van de bijen:

De honingbijen verzamelen nectar uit bloemen en voegen er gelijk de eerste enzymen en goede bacteriën aan toe. Door de werking van deze enzymen plus enzymen afkomstig van de planten breken de meervoudige suikers af tot beter verteerbare enkelvoudige suikers. Kleur en smaak van honing worden grotendeels bepaald door de oorsprong van de soorten bloemen- en planten nectar, maar ook de mate van kristallisatie is van invloed op de smaaksensatie.

De Apis mellifera ligustica, oftewel de Italiaanse bij, is de ras waarmee onze imker werkt. De natuurlijke voortplanting van de koninginnen leidt tot zeer productieve families die gevoelig zijn voor ziektes. Om inteelt te voorkomen zijn koninginnen van andere fokkers uit dit gebied geïntroduceerd.
Mijn imker is gefascineerd geraakt door dit 'super organisme', zoals hij de bijen noemt. Sinds 1998 bewerkt hij de heuvelachtige en half bergachtige grond van zijn grootvader. Het voordeel van dit grond is dat het in de zomer koel blijft, dat het rijk is aan water en dat het omgeven is door acacia bossen. Wat ooit als hobby is begonnen, is nu zijn passie geworden: mijn imker heeft 3 miljoen bijen, waarvan 40 families in de bergen en 10 in de heuvels.

De Imker:

Het werk van de imker is van groot belang voor de productie van de honing.
In het voorjaar krijgen de bijenkorven diverse gezondheidscontroles. De productie van kunstmatige zwermen vindt plaats tot de bloei van de acacia bomen, dan worden de honingraten geplaatst. Hier begint de productie van de koninginnengelei.
In de zomer, nadat de acacia honing is geoogst, wordt een deel van de bijenkorven verplaatst naar het bergachtige gebied voor de productie van kastanjehoning en lindehoning, de rest blijft in de heuvels voor de productie van de (duizend bloemen) wilde honing. Tegen het einde van de zomer verzamelen de bijen de honingdauw dat gebruikt wordt in de bos honing.
In de Herfst eindigt het proces. Sommige oude koninginnen worden vervangen met de meest productieve en de bijenkolonies worden voorzien van voldoende honing om de winter door te komen. De verpakkingen worden klaargemaakt voor de verkoop.

Soorten honing

Hieronder de soorten honing die ik hier kan krijgen en hun eigenschappen.
De honing wordt door de imker koud geslingerd, waarmee alle goede eigenschappen van het pure product bewaard worden. Kleur, smaak en suikergehalte verschillen per soort.
Linde honing: Een karakteristieke geur van lindebloesem en een intense smaak. Rijke balsamico essences, heeft kalmerende eigenschappen.
Acacia honing: Transparant, bloemige geur, het meest geschikt voor kinderen. Het past heel goed bij kaas dankzij de elegante smaak.
Deze honing is bloedzuiverend en helpt bij maagzuur.
Kastanje honing: Donker van kleur met een roodachtige tint, heeft een zeer intens aroma en een sterke smaak. Rijk aan minerale zouten.
Bos honing: Samengesteld uit de honingdauw die de bijen op de bladeren van de bomen in het bos vinden. Perfect voor wie veel calorieën verbrandt. Gebruik deze honing om problemen aan lucht-, urinewegen en bloedsomloop te voorkomen.
Lente bloesem honing: Kristalliseert heel langzaam dankzij de acacia. Het wordt in de maand mei geproduceerd.
Gemengde wilde bloemen Honing: Kleur, geur en smaak variëren elk jaar op basis van de bloemen die het samenstellen. Uitstekend bij kaas en als ontbijt. Uit onderzoek is gebleken dat deze soort honing goed is tegen allergische aandoeningen zoals hooikoorts e.d.. Echter de honing moet afkomstig zijn uit de eigen omgeving (max 10km om je woonplaats)!

Waarom Pure Honing kopen

Vele honingsoorten die je in de supermarkt kunt kopen, worden geoogst door de honing op een warme temperatuur uit de raten te slingeren, hiermee wordt er meer honing uit de raten gehaald.
Een nadeel van dit proces is dat door verwarming van de honing veel goede voedingstoffen verloren gaan.
Tevens wordt de honing een aantal keren gefilterd en ondergaat het allerlei processen om de smeerbaarheid te garanderen. De vochtpercentage (wat max.17-19% moet zijn) is bovendien bepalend of het product gaan gisten.

Pure honing die je direct bij een imker koopt is meestal koud geslingerd, dik en alleen een keer gefilterd.

Feiten en Tips

  • Pure Honing is 100% natuurlijk.
  • Pure Honing bederft niet maar in de loop van 2 jaar verliest het zijn goede eigenschappen en kan de kans op gisting groter worden. Bewaar honing op een koele donkere plek.
  • Nadeel: De voedingstoffen (vitaminen, mineralen, aminozuren en bio-flavonoïden) en geneeskrachtige eigenschappen gaan verloren bij temperaturen hoger dan 35°C.Een lepeltje honing in de hete thee is dus minder gezond dan je wellicht dacht. Wacht minstens tot de thee afgekoeld is.

Bij ons verkrijgbaar.

De honing van mijn imker is te verkrijgen in glazen potten van
250 gr, 500 gr of 1 Kg.
Tevens zijn ook verkrijgbaar
Stuifmeel c.q. pollen à 150 gr
Propolis à 20 ml
Verse Koninginnengelei à 10 gr

Toepassing in de keuken.

heerlijk bij dressings (bijvoorbeeld: honing, zout, peper, mosterd, olijfolie, wijnazijn), bij kazen (bijvoorbeeld: pecorino kaas in combinatie met de bitter-zoete kastanje honing), bij het zoeten van toetjes en drankjes, bij het marineren van vleesgerechten, etc......

Bruschetta's met Honing Amandel Banaan Muffins Zomerse Tiramisù