Kruiden: hoe bewaar je ze?

Als je net als ik veel kruiden in je gerechten gebruikt, dan heb je waarschijnlijk ook wel eens het probleem dat je misgrijpt bij je basilicumplantje... met verlepte blaadjes! Vers geplukte kruiden uit eigen tuin zijn uiteraard het lekkerst, maar voor die momenten dat je niets in huis hebt, heb ik een gemakkelijke oplossing.
Je kunt namelijk vrijwel alle kruiden bewaren door ze te drogen of door ze in te vriezen.

Invriezen

Invriezen van Bladkruiden:
Was de kruiden en dep ze droog, haal de blaadjes van de takjes en bewaar ze in de diepvries in een afgesloten diepvrieszakje of -bakje. Bij kruidenblaadjes hoeft je ze niet fijn te hakken, want eenmaal ingevroren kun je ze 'verkruimelen'. Gebruik ze vervolgens in je gerechten zoals je gewend bent.

Invriezen van andere Kruiden:
Als je gember, pepertjes, sereh, e.d. invriest, dan kun je ze het beste eerst heel fijn hakken of evt. raspen (afhankelijk van hoe je ze uiteindelijk in je gerechten wilt toepassen).

Bevroren kruiden zijn uiteraard niet hetzelfde als vers geplukt, maar de geur en smaak komt het dichtst bij die van verse kruiden.

Toepassing:
heerlijk in tapenades, sausjes, pastasaus, soep, marinades, dressings, curry, kruidenboters, etc.

Drogen

Drogen:
Was de kruiden en dep ze droog, bind de takjes aan een uiteinde bij elkaar vast met een touw en hang ze ondersteboven (net als met het drogen van bloemen). Pas al ze helemaal droog zijn, kun je de blaadjes verkruimelen of eraf plukken en in een afgesloten zakje of bakje bewaren.

De smaak en geur van gedroogde kruiden is soms sterker of zachter dan bij verse kruiden, houd daar rekening mee in het bereiden van je gerechten.

Toepassing:
heerlijk in sausjes, pastasaus, soep, marinades, curry, etc.

Geplaatst in .

Geef een reactie