Overtuiging en bewuste keuzes

2013, december 20

Het einde van 2013 nadert en dan sta ik even stil op wat dit jaar me heeft gebracht.

Overtuiging en bewuste keuzes… daar ben ik het afgelopen jaar veel mee bezig geweest. Wat eten we eigenlijk? Wat is gezond? Waar komen mijn basisingrediënten vandaan? Wat betekent biologisch? Hoe zit het nou met suiker, vet, melk- en graanproducten? Wat zit er in al die zogenaamde gezonde producten die je in de schappen van de supermarkt ziet? Al die veelbelovende suikervrije en magere producten?

Al deze vragen hebben me de afgelopen 12 maanden bezig gehouden.

Door commercialisering en industrialisering is onze manier van eten in de afgelopen decennia erg veranderd en naarmate ik ouder word, realiseer ik me dat ik graag terug ga naar ‘vroeger’, naar de natuurlijke oorsprong. Eerlijke pure producten en een eenvoudige bereiding om zoveel mogelijk alle natuurlijke smaken, vitaminen, mineralen en andere goede bestanddelen te kunnen behouden.

Op zoek naar de antwoorden op deze vragen (door boeken te lezen, op het internet te surfen, met mensen te praten, documentairs te bekijken en vele interessante blogs te volgen) ontdekte ik dat we door de media en de grote voedselindustrie al jaren lang misleid worden…. De kwaliteit van het meest gangbare voedsel is ernstig verlaagd door bijvoorbeeld de chemische teeltwijzen en conserveringsmethoden, de toevoeging van kunstmatige aroma’s, smaakstoffen en consistentieverbeteraars én door kook- en conserveringsapparatuur. Voor een naïeve vrouw als ik was het nogal een schok.

En zo ben ik gaan onderzoeken wat het beste voor ons is. Niet omdat ik heel oud wil worden, maar omdat ik de jaren dat ik nog hoop te leven, wel gezond wil zijn, omdat ik mijn kind iets mee wil geven (en hopelijk ook mijn directe omgeving kan triggeren).

Ik realiseer me dat ik -op mijn manier – aan het protesteren ben tegen deze ‘maatschappij’ die me probeert te beïnvloeden door misleidende reclames (wat, spijtig genoeg, tot nog kort geleden ook gelukt is!).

Ik ben nu overtuigd dat alléén pure producten de goede basis kunnen zijn van een gezonde maaltijd en een vitaal leven.
De regels waar ik me aan probeer te houden, zijn: zoveel mogelijk
– onverpakte, lokale, seizoengebonden, verse producten gebruiken
– alleen pure producten zoals honing, extra vergine olijfolie, onbewerkt zeezout gebruiken
– biologisch en volkoren producten gebruiken
– suikers, graan en melk zoveel mogelijk beperken
– korte bereidingstijden om de originele smaak en goede bestanddelen te behouden
– geen genetisch gemodificeerd voedsel
– sowieso géén magere zuivelproducten: alleen echte volle melk/yoghurt/kaas/boter
– geen light-producten (die bijvoorbeeld vervangende, niet natuurlijke zoetstoffen bevatten)
– al verwerkt cq kant-en-klaar voedsel vermijden
– zo min mogelijk verpakt voedsel, geen blik of tetra pakken, liever glazen potjes en flessen
– zo min mogelijk weggooien (met restjes kun je nog heel veel en ook met zogenaamd afval van groenten!)

Ik weet het, dit betekent heel veel tijd in de keuken doorbrengen én in de supermarkt alle ingrediëntenlijsten op de verpakkingen doornemen. Maar dit betekent ook sociaal verantwoord zijn, een relatie met je keurslager of je kaasboer opbouwen, het leert je bewust te worden van de waarde van de producten, het juiste verwerkingsmethode en het beloonde resultaat. Je leert waarderen wie met dezelfde passie en effort werkt om (h)eerlijk voedsel te maken.

Het is niet moeilijk, de eerste stap is keuzes maken!

En met overtuiging sluit ik een bewogen jaar vol mooie momenten, nieuwe kansen, grote uitdagingen maar vooral overtuigd van mijn keuzes en overtuigd van het feit dat puur genieten bovenaan staat. Bedankt 2013, van harte welkom 2014! Prettige jaarwisseling allemaal!

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie